Diversiteit & ongelijkheid


Gay-Straight Alliances

Gay-Straight Alliances zijn clubs van LHBT- en niet-LHBT-leerlingen  en -docenten die de situatie rondom seksuele- en genderdiversiteit willen verbeteren.  Het doel van deze clubs is een positief en veilig klimaat scheppen op scholen voor LHBT- leerlingen. De clubs worden geleid door leerlingen zelf en worden eventueel begeleid door docenten of ander onderwijspersoneel. GSA's kunnen ondersteuning en materialen ontvangen van COC Nederland. Uit een praktijkonderzoek blijkt dat de doelgroep door deze materialen goed wordt bereikt. Wat de clubs als lastig ervaren, is het vinden van voldoende leden en het omgaan met negatieve reacties op de GSA. 

Amerikaanse effectiviteitsstudies tonen aan dat de aanwezigheid van GSA's op scholen pesten en schoolverzuim vanwege seksuele- of genderindentiteit  verminderd.

 



Tolerantie & veiligheid

Sinds 2001 is het voor stellen van gelijk geslacht mogelijk om te trouwen. In de eerste twee jaar stapten meer mannenparen dan vrouwenparen in het huwelijksbootje. Vanaf 2003 overtreft het aantal gesloten vrouwenhuwelijken de mannenhuwelijken. In 2015 werden 765 huwelijken tussen twee vrouwen gesloten en 644 huwelijken tussen twee mannen. Dat is iets meer dan in de vijf jaren ervoor.

De sociale acceptatie  van homoseksualiteit onder de Nederlandse bevolking is sinds 2006 flink gestegen. In 2006 stond 62% postief of neutraal tegenover homoseksualiteit, in 2015 is dat 92%.


 Slachtofferenquêtes geven aan dat 12 tot 15 procent van de lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgenders (LHBT’s) zou jaarlijks met één of meerdere vormen van uitschelden, agressie of geweld te maken krijgen. Dan gaat het om ruim 100.000 gevallen. 

De Nederlandse politie registreerde in 2008 380 gevallen van agressie en discriminatie wegens ’homoseksueel zijn of er zo uitzien’. Naar schatting doet ruim 90 procent van de slachtoffers geen aangifte. Dat zou betekenen dat er per jaar zeker 3.500 mensen slachtoffer van agressie en geweld zijn.  Het aantal aangiften bij de politie van homo-discriminatie neemt toe. In 2014 werden 1.321 zaken gemeld. Deze toename is te verklaren door een grotere bereidheid om incidenten te melden, maar ook door daadwerkelijke toename van incidenten.


Hoewel de tolerantie volgens het SCP toeneemt, ervaren lesbiennes, homo's en biseksuelen nog wel meer problemen dan heteroseksuelen, zoals intimidatie op hun werk en daarbuiten een gevoel van onveiligheid. Uit de statistieken blijkt dat LHBT's helaas veel te maken krijgen met agressie en discriminatie. Dit kan verschillende vormen aannemen, waaronder uitlachen, beledigen, intimideren en bedreigen komen veel voor. Maar ook mishandeling, vandalisme, diefstal en brandstichting worden gemeld.  Tot nu toe is het moeilijk om te achterhalen hoe vaak agressie en discriminatie tegenover LHBT's voorkomt. Er wordt gebruik gemaakt van 3 methoden om deze gegevens te achterhalen, maar er kunnen verschillende uitkomsten uitkomen. Ze maken gebruik van registratie van aangiften en meldingen die zijn binnengekomen bij de politie en de discriminatiemeldpunt, grootschalige slachtoffer enquêtes en kleinschalige, veelal regionale en plaatselijke enquêtes onder specifieke groepen.  


Achterstellingen

In dit stuk staat beschreven wat achterstellingen zijn in Nederland gebaseerd op LHBTI’s (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen).  

Wat ons is opgevallen is dat LHBTI's nog geen geaccepteerde positie hebben op de werkvloer, omdat er ongewenst gedrag wordt vertoont van collega's.

Zij hebben ook vaker burn-out klachten dan heteroseksuele mensen. Dit belemmert het sociaal functioneren van het dagelijkse leven.  Hieruit kun je concluderen dat er sprake is van achterstand en ongelijkheid, want LHBTI's worden tegenover heteroseksuele mensen anders behandeld.  

 

Qua scholing is de   kans van LHBTI's verbeterd.  De Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt sinds 2015 dat scholen leraren ontslaan

of leerlingen weigeren om hun seksuele oriëntatie. De maatschappelijke instellingen die zich inzetten voor de gelijke kansen van LHBTI’s kunnen sinds 2017 subsidie aanvragen.  Maatschappelijke organisaties kunnen de subsidie zowel alleen als in een samenwerkingsverband aanvragen. Hierin zie je dus dat er wel echt wordt gestreefd voor gelijkheid ongeacht geaardheid of sekse.